Lezing: Jonas Roelens

De middeleeuwen zijn vrouwonvriendelijk

Middeleeuws... Zelden wordt een term zo misbruikt. Iedereen begrijpt meteen wat je bedoelt wanneer je een fenomeen als middeleeuws omschrijft: achterhaald, primitief, barbaars, mensonterend. Want dat zijn de middeleeuwen in de populaire verbeelding. Een periode waarin iedereen stinkt, angst en bijgeloof heerst, vrouwen niks te zeggen hebben en je voor een akkefietje aan de galg hangt.

Maar waar komen die clichés vandaan? Waarom zijn ze zo hardnekkig? En hoe zat het dan écht met die middeleeuwse toestanden? In een recent verschenen boek ‘Middeleeuwse medemensen. De clichés over de donkere eeuwen voorbij’ laten tien jonge experten uit Vlaanderen en Nederland, onder de redactie van Jonas Roelens en Nathan van Kleij, je via de verrassende resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek kennismaken met echte middeleeuwse mensen voorbij de clichés. Middeleeuwers die veel meer met ons gemeen hebben dan je zou denken. Want de Lage Landen werden in de middeleeuwen net zoals vandaag bevolkt door mondige burgers, kritische geesten, vrijgevochten vrouwen en wereldse reizigers, mensen die hun wereld zo logisch en goed mogelijk organiseerden. Wie voorbij de stereotype denkbeelden kijkt, ontdekt dan ook een leefwereld waarin middeleeuws eigenlijk vrij herkenbaar in de oren klinkt.

Historicus Jonas Roelens licht in zijn lezing één thema hiervan toe: de positie van de middeleeuwse vrouwen in de Lage Landen.

In samenwerking met Davidsfonds Ekeren.


Praktisch

afbeelding a-kaart
locatie
  • Bibliotheek Driehoek
  • Driehoekstraat 43
  • 2180 Ekeren

Extra

Je kan tickets reserveren via ekeren.davidsfonds.be.