Het is algemeen bekend dat Nathan Daems, de bezieler van Black Flower, een chronische interesse heeft in wetenschap en filosofie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij gefascineerd raakte door de wereld van het microscopisch universum: “het is bijna ongelofelijk dat er een hele bizarre, grappige, prachtige wereld bestaat die alom tegenwoordig is, maar die we met het blote oog niet kunnen zien”, aldus Nathan himself.

Nathan Daems: “Met Black Flower zijn we op een punt gekomen waar we dieper willen graven. Eén van de ideeën is om te werken met uitvergrote geluiden. De versterking van bijvoorbeeld een ademhaling, de mechaniek van een saxofoon, de textuur van een drumvel ... Beide concepten combineren wonderwel en gaven we de toepasselijke naam NanoKosmos.”

Videokunstenares Nele Fack zette zich volledig in, en dankzij Michiel van der Meulen, een goede vriend van Nathan en tevens muzikant en geoloog, kreeg ze toegang tot origineel microscopisch beeldmateriaal. Nele heeft deze beelden bewerkt en een op maat gemaakte projectie-installatie gebouwd. Na een vijfdaagse residentie in De Centrale, waar creativiteit vrij spel had, is het resultaat daar: nieuwe en onuitgebrachte muziek, geïnspireerd op de microscopische beelden en vice versa.

Of zoals Nathan het verwoordt: “De dialoog tussen het visuele schouwspel en de muziek die wat minder gecomponeerd en wat meer geïmproviseerd is, zorgt voor veel verrassende en onvoorspelbare momenten van pure zaligheid en verwondering.”

Black Flower gebruikt de toolkit van jazz om de hele wereld mee te exploreren. Ethio-jazz, Afrobeat en psychedelica komen samen in een kronkelende een aanstekelijke mélange.

Nele Fack is een buitengewone creatieve kracht op het gebied van videomappings, installaties, animaties en diverse hybride vormen, zoals blijkt uit haar internationale reputatie. Ze is uitzonderlijk bedreven in het omzetten van verhalen naar beeld en streeft ernaar om de digitale wereld toegankelijk te maken voor een breed publiek.


Praktisch

afbeelding a-kaart afbeelding moeilijkheisgraagd
genre
prijzen
  • vvk: 14 euro
  • kassa: 16 euro
  • Kansentarief: 4 euro