Dounia Mahammeds monoloog Salut Copain is geïnspireerd op het werk van de Russische absurdistische schrijver Daniil Charms en de Amerikaan Paul Auster. De tekst getuigt van een bijzondere gevoeligheid voor taal en humor. Dounia zet de taal in als medium om op de scène te filosoferen, dromen, wankelen. Om uiteindelijk iets te vertellen over de mens en het mens-zijn.

Ze nadert ons met de vraag ‘gaat het?’, en nog voor er antwoord gegeven zou kunnen worden, verandert ze haar vraag in ‘hoe gaat het?’ Ze begint onmiddellijk te vertellen over een man die ze gezien heeft. Met haren en ogen, een mond, een neus. Of had hij dat alles  niet, of maar half? Was hij er wel? Kunnen we het beter niet over hem hebben? En zo volgen er nog bekende tekstfragmenten en zinnen uit het werk van Daniil Charms (1905- 1942), dé Russische absurdistische schrijver die in paniek wegrende toen hij een vlieg en een kever zag vechten, en zijn existentiële angst in absurdistische verhaaltjes verpakte, die in de jaren dertig ondergronds gelezen en geprezen werden. 

Mahammed is half Belgisch, half Algerijns. Ze studeerde in 2015 af aan de afdeling drama van KASK in Gent. Ze wil culturen samenhouden, ze wil mensen verbinden. In de intimistische monoloog Salut Copain weet ze zichzelf en het publiek samen te brengen. Om stil van te worden. Zaterdagavond ontving Mahammed op Theater Aan Zee de Jongtheaterschrijfprijs. Hopelijk kan haar voorstelling nog veel worden gespeeld en bewonderd, in Vlaanderen én Nederland. In Oostende had ze een schitterende locatie. Haar speelplek hoeft natuurlijk geen leeg zwembad te zijn, een grote lege ruimte zal ook wel voldoen. Dounia Mahammed is een naam om in de gaten te houden, niet alleen als auteur, maar ook als speelster, als theatermaakster.


Praktisch

afbeelding a-kaart afbeelding moeilijkheisgraagd
genre
prijzen
  • standaardtarief: 8 euro
  • kassatarief: 10 euro
  • Kansentarief: 2 euro
locatie
  • Stedelijke Academie voor Muziek en Woordkunst
  • Ferdinand Pauwelsstraat 102
  • 2180 Ekeren