Van Tendequaar tot Nachtegaal

Dirk Veulemans

Elektro-akoestische surround-studiocreaties met video, computergestuurde pijporgels en soundscape-installaties... Kortom, een synthese-concert van 35 jaar componeren!

Tijdens 1 uur muziek wordt je als bezoeker meegenomen doorheen het hele domein van de muzikale wonderreis die Dirk Veulemans beleefde. Die begon bij de eerste digitale mogelijkheden met de computers uit het begin van de jaren 80. De reis Van Tendequaar tot Nachtegaal loopt nog steeds verder, maar dit concert is een mooi moment waarin we even terugblikken. Het overzicht van die 35 jaar werd daarvoor neergeschreven in een rijk geïllustreerd boek van 320 pagina’s. Dit boek en bijhorende muziek zal daar ter inzage liggen en kan daar ook aangekocht worden.

Dit avondprogramma bestaat uit een achttal muziekcomposities die deels ook van videobeelden voorzien zijn. Deze composities zijn surround elektronische studiocreaties of computergestuurde orgelcreaties van onderzoekende kunstmuziek. Twee creaties zijn nieuw en worden voor het eerst uitgevoerd. Ook wordt de soundscape-installatie ‘Kikkers in een rijstveld’ in een speciale ruimte tentoongesteld.

Dirk Veulemans (°1956) volgde in 1987-88 het seminarie Elektronische Muziekcompositie aan het Conservatorium te Antwerpen bij Joris de Laet. Hij werkte sindsdien samen met diverse ensembles en artistieke gezelschappen. Om zijn muziek helemaal tot haar recht te laten komen ontwikkelde hij een audiofiel 16-kanaals geluidsinstrument waarmee hij deelnam aan manifestaties en concertreizen in binnen- en buitenland. Hij engageert zich ook als organisator van concerten voor elektroakoestische muziek en zetelt in het bestuur van twee componistenverenigingen ComAV en BeFEM.


Praktisch

Extra

Gratis toegang, maar reservatie verplicht.