Mario Sarrechia

Klavecimbel Andreas Ruckers J.V.Boven

Wat is de link tussen de bekende schilders Johannes Vermeer, Jan Steen, Gabriel Metsu en Antwerpen? De muziekinstrumenten die de jonge vrouwelijke hoofdpersonages op hun schilderijen bespeelden! Wat tijdens de 16e en 17e eeuw Cremona was voor de vioolbouw, was Antwerpen voor de klavecimbels. Bijna vier generaties bouwden de familie Ruckers-Couchet klavecimbels en virginalen die letterlijk de wereld overgingen en ook vandaag nog zowel in klank als uitstraling tot de verbeelding spreken. Een heel bijzonder instrument is het ‘Moeder-en-Kind’-virginaal. Een bijzonder vernuftige uitvinding die typisch is voor deze Antwerpse bouwers.

Naar de gespeelde muziek hebben we vaak gissen. We weten wel dat meeste componisten uit die tijd jonge meisjes muziekles gaven als bijverdienste. In een paar gevallen werden ze zelfs afgebeeld op schilderijen. Vaak stelden ze boekjes samen met muziek voor deze meisjes. Het oudst bewaarde manuscript is van de hand van Susanne van Soldt wiens familie Antwerpen naar Londen ontvluchtte omdat ze protestants waren. Er is een sterke muzikale verwantschap tussen Engeland en het Europees vasteland. Engelse componisten zochten toevlucht in de Lage Landen vanwege hun geloof. Daardoor ontstond er

Hoe zou de soundtrack van deze schilderijen geklonken hebben? Dat is een vraag die de jonge klavecinist Mario Sarrechia (1988) nu al bijna tien jaar bezighoudt. Het resultaat van deze zoektocht  leidde tot de opname van het album ‘Ruckers me fecit Antverpiae’. Mario Sarrechia groeide op in Ekeren en volgde muzieklessen aan de muziekschool van Sint-Mariaburg. Ondertussen woont hij in Amsterdam waar hij een carrière heeft als solist. Daarnaast is hij ook een veelgevraagd continuo-speler en is hij verbonden aan het wereldvermaarde La Petite Bande van Sigiswald Kuijken.

Tijdens het concert zal hij muziek uitvoeren van onder andere Sweelinck, Byrd, Philips, Bull en het Susanne van Soldt-manuscript. Voor dit concert kan hij beroep doen op twee prachtige replica’s van Ruckers-Couchet instrumenten (waaronder een ‘Moeder-en-Kind’-virginaal!) gebouwd door de Ekerse klavecimbelbouwer Jef Van Boven. Daarbij is het kasteel Veltwijck dé uitgelezen locatie om deze prachtige muziek uit te voeren. Een uniek concert in alle opzichten!

Praktisch

genre
prijzen
  • vvk: 12 euro
  • kassa: 16 euro