Mario Sarrechia

Concert op instrumenten van Jef Van Boven

Bijna vier generaties bouwden de familie Ruckers - Couchet klavecimbels en virginalen die over heel de wereld bekend waren. Ook vandaag blijven deze instrumenten zowel in klank als uitstraling tot de verbeelding spreken. Een heel bijzonder instrument is het ‘Moeder & Kind’- virginaal. Een bijzonder vernuftige uitvinding die typisch is voor deze Antwerpse bouwers.

Het oudst bewaarde manuscript voor klavecimbel werd samengesteld door Susanne van Soldt. Haar familie ontvluchtte Antwerpen omdat ze protestants waren. Andersom zochten Engelse componisten toevlucht in de Lage Landen vanwege hun geloof. Hierdoor ontstond er een muzikale kruisbestuiving tussen Engeland en het vaste continent.

Hoe deze muziek destijds klonk hield de jonge klavecinist Mario Sarrechia (1988) bijna 10 jaar bezig. Het resultaat van deze zoektocht  leidde tot de opname van het album ‘Ruckers me fecit Antverpiae’. Tijdens het concert zal hij muziek uitvoeren van onder andere Sweelinck, Byrd, Philips, Bull en Susanne van Soldt.

Mario Sarrechia groeide op in Ekeren en volgde muzieklessen in de Academie. In Amsterdam bouwde hij een carrière als solist. Sarrechia is daarnaast een veelgevraagde continuo-speler en is hij verbonden aan het wereldvermaarde La Petite Bande van Sigiswald Kuijken.

Voor dit concert kan hij beroep doen op twee prachtige replica’s van Ruckers-Couchet instrumenten gebouwd door de Ekerse klavecimbelbouwer Jef Van Boven.

Met het idylische Kasteel Hof De Bist als achtergrond komt deze muziek helemaal tot zijn recht. 

Een uniek concert in alle opzichten!

Praktisch

genre
prijzen
  • vvk: 12 euro
  • kassa: 16 euro