Wladimir Moszowski

Here comes my hero

zat 14 en zo 15 mei van 14 tot 18 uur
Condo, Leopoldlei 103
Gratis


Beide ouders waren Oekraiens, naar Duitsland gedeporteerd en na WO II in België beland. Vladimir Moszowski (°Genk, 1949) woont en werkt in Ekeren, was docent ‘schilderkunst’ aan de Karel de Grote Hogeschool en docent ‘portret en modeltekenen’ aan de Gemeentelijke Academie van Mortsel.

Moszowski genoot een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (Grafische Vormgeving) en is vanuit de grafische vormgeving zeer vlug tot de schilderkunst gekomen. Hij heeft steeds een zekere monumentaliteit nagestreefd waarbij een sterke realiteitsbinding voorstond (maatschappijkritisch).

Deze tentoonstelling ‘You can’t interpret images correctly – if you try, you’ve lost their significance’ Pre requisite for an artist’s survival (the artist must practice) ‘silence, cunning & exile’ ‘That once said, the thought disappeared and no longer existed’.

Er komen drie grote verhaallijnen samen: De mythe van het persoonlijk leven, de mythe van de grote geschiedenis en de mythe van de kunst (de mythe van de utopie). Het verhaal wordt realiteit, een nieuwe realiteit wordt gevormd door de nieuwe verhalen, paralelle levensverhalen. Herinneringen aan afkomst en artistieke inspiratie uit kunstgeschiedenis zelf. De feiten zijn een metafoor voor hem als individu in de hedendaagse samenleving en een weerspiegeling van zijn visie.

Inspiratiebronnen zijn steevast het oorlogsverleden van zijn ouders, Hugo Pratt, de zinloosheid van de oorlog, E.P. Jacobs met Blake & Mortimer (Het geheim van de zwaardvis, Het gele teken) Buck Danny, Lady X, Amerikaanse superhelden, culturele infantilisering (cfr Japan), gender cross-over…
 Praktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd
genre

Extra

Condo, Leopoldlei 103