Maria Theresialei 41, 2180 Ekeren

In een wereld waar slechts weinig is wat het lijkt, tekent, schildert en beeldhouwt Peter Kempenaers (°1942). In 1974 volgde hij cursus aan de tekenacademie Sint-Michiel te Brasschaat. In het voorbereidende jaar kreeg hij les van Cristel Pasmans. Ronald Joossens en Guido Mariman brachten hem de grafische technieken aan en Willy Van Cauwenberghe de toegepaste grafiek. Later volgde hij de cyclus beeldhouwen bij Gisleen Heirbaut en Raf Thys. Alhoewel hij ook nog een boeiend cyclus schilderkunst doorliep bij Marilou Van Lierop, bleef hij zich een bijzonder beeldhouwer voelen.

Eigen werk, opdrachten, wedstrijden en selecties volgden elkaar op. Peter Kempenaers streeft ernaar om elk –relatief traditioneel werk – een eigenheid, bezinning en sacraliteit mee te geven. Zijn interesse voor de mens, zijn confrontaties met de wereld, blijven hem boeien. Inspiratie komt uit literatuur, filosofie, mythologie, poëzie, mens en natuur. Via een thema, een foto, een patroon of rechtstreeks van een model maakt hij een studiemaquette die fungeert als aanzet voor het definitieve beeld, al dan niet uitgevoerd in brons.

In 2001 won hij de wedstrijd ‘Integratie van een kunstwerk voor een rusthuis’ georganiseerd door het RVT St-Jozef te Kessel. Eveneens in 2001 werd hij winnaar van de wedstrijd die werd uitgeschreven door de gemeente Bornem. De opdracht was een realistisch beeldhouwwerk maken dat moest refereren naar binnenschippers te Wintam. Hij realiseerde in 2002 in opdracht van de Golfclub Wouwse Plantage in Nederland, bij het jubileum, een bronzen beeld. In 2004 ontwierp hij voor de wijk Hazeldonck in Kapellen ‘De Hazelkraker’.  In het voorjaar 2009 won hij de wedstrijd uitgeschreven door Wuustwezel voor het monument ‘Ode aan Karel Biddeloo en zijn  creatie: de stripfiguur De Rode Ridder’. In 2009 won hij met het beeld ‘De Naakte Waarheid’ één van de vier kunstwerken bij de open kunstwedstrijd voor het woon- en zorgcentrum Sint-Augustinus te Torhout. In 2010 ontwierp hij een beeldje ‘Lichtaart d 'as jeugd, vreugd en deugd’ voor de gemeente Kasterlee. Een bronzen beeld voor de ‘Stilteplek te Kapellen’ werd gerealiseerd in 2011. Het concept voor het Rust-en Verzorgingstehuis Lindelo vzw te Lille is in november 2014 afgewerkt. Het bevat een bronzen beeld op het WZC en 4 kleinere bronzen voor de binnentuinen. Dit was ook een wedstrijd die hij in 2012 gewonnen heeft. In 2018 ontwierp hij de cultuurtrofeeën voor de ‘Ekerse Cultuurprijzen’ voor het district Ekeren. Tussendoor realiseerde hij ook grote beelden voor privé-tuinen te Ekeren, Brasschaat, Kapellen, Stabroek, Dudzele, Lippeloo en Kontich.

Vanaf 1982 participeerde Kempenaers in groeps- en individuele tentoonstellingen te Stabroek, Ekeren, Antwerpen, Brasschaat, Mattemburgh, Lissewege, CC Torhout...

peke@primusnet.be
www.peke.bePraktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd
genre

Extra

Maria Theresialei 41, 2180 Ekeren