Veltwijcklaan 222, 2180 Ekeren (Tracé Cultuurstation)

Werner Paenen (°1954) werkt driedimentionaal, maakt schilderijen, tekeningen en collages. Met eenvoudige vormen en materialen creëert hij objecten en assembleert hij elementen tot een entiteit.

“Er zijn de zwarte sarcofagen die iets hebben van een altaar, er zijn werken die doen denken aan rituele objecten, totems, die een mysterie verbergen. Ik ervaar sacraliteit in dit oeuvre.  Alhoewel de gehanteerde materialen zoals, hout steen, glas, spiegel, steenkool en stro op zich banaal zijn, is het of elke object een geheim in zich draagt.”

Werner Paenen confronteert ons met het verborgene, het niet zichtbare, het niet achterhaalbare, maar toch dwingend aanwezige. “De kunstenaar is er zich van bewust dat het kunstwerk geen antwoorden dient te geven, maar vragen dient te stellen, dat het niet moet bevestigen of verklaren, maar dat het suggestief werkzaam dient te zijn.”: aldus Flor Bex, ere-directeur MUHKA Antwerpen.

Doorheen de jaren blijkt jazzmuziek een grote inspiratiebron. De combinatie van de gelaagdheid en de expressieve vrijheid spreken hem enorm aan. Bepaalde werken zijn dan ook een ode aan specifieke jazzmuzikanten.

Geboren in Wuuswezel maar opgegroeid in Ekeren. Sinds de jaren 80 had Werner Paenen zijn atelier in Merksem en later bij Studio Start in Antwerpen/Deurne. Momenteel woont Paenen in Mariaburg en sinds 2 jaar werkt hij in zijn atelier in Tracé.

Sinds 2020 werkt de kunstenaar aan een dagboek van postkaart-collages. Hierin verwerkt hij oude en nieuwe beelden tot abstracte beelden.

Studies:
1970-1973 - Sierkunsten / Technicum Antwerpen
1973-1975 - Regentaat Plastische Kunsten / St. Thomas Brussel
1977-1981 - Vrije grafiek / Academie Brasschaat
1982-1984 - Restauratie monumenten- en landschapszorg / Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunde en                   Stedebouw Antwerpen

Paenen heeft een mooi palmares. Hij exposeerde reeds in Cultuurhuis De Bijl (Zoersel), Verbeke Foundation (Kemzeke), Dacca Loft (Temse), CC ’t Gasthuis (Wijnegem), Kunstcentrum Attenhoven (Hoevenen), Crux (Oostende), IHAM Galerie (Antwerpen), Kunstencentrum De Slijperij (Geel), Gray Gallery (Kapellen), La Combe (Les Eyzies, FR), Galerij Roze Olifant (Antwerpen), Fort Ertbrand (Kapellen), Kasteel Boterberg (Kalmthout), Imago Mundi (Venetië), Expog (Kapellen), Pianofabriek (St. Gillis), Ottilia Probillia Gallery (Antwerpen), Het Stadsmagazijn (Antwerpen), OC De Witte Merel (Lint), CO St.-Andries (Antwerpen), Fort Napoleon (Oostende), Fort Stabroek (Stabroek), Theater Zuidpool (Antwerpen), Museum der Arbeit (Hamburg, DE), KVS (Brussel), Breracult (Milaan, IT) …

werner.paenen@skynet.bePraktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd
genre

Extra

Veltwijcklaan 222, 2180 Ekeren (Tracé Cultuurstation)