Steenstraat 10, 2180 Ekeren

Een eigentijdse interpretatie van het menselijk portret, niet-voor-de-hand-liggende materialen en een vleugje humor. Dat zijn de ingrediënten van de aimabele sculpturen van Raphael De Bois (°1964). Deze kunstenaar selecteert zorgvuldig een paar rake karaktertrekken, werkt met sprankelende kleuren en weet zijn fantasie te doseren.

“Laat de madelieven groeien, wacht tot een (zeldzame) zonnestraal de huid van mozaïektegeltjes doet oplichten en kijk hoe een nieuwsgierig kind zijn gepamperde bips parkeert op het bolle hoofd van je tuinsculptuur. ‘t Is opslag feest.” De Bois volgde kunsthumaniora te Antwerpen. Van 984 tot 1987 volgde hij een klassieke opleiding beeldhouwen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Zijn eerste tentoonstelling vond plaats in 1984 in het ICC (Antwerpen) waarna talrijke exposities volgde in binnen en buitenland.

Raphaël De Bois is intussen uitgegroeid tot een tekenende verteller van saillante verhalen en tot een sculpteur van formaat, de vriend en evenknie van alle grote beeldhouwers, dode en levende, uit onze wildste dromen. Zijn beelden lijken als vanzelf onder zijn vingers te ontstaan, uit de losse, fel geïnspireerde pols van een ernstig bezig zijnde speelvogel, een voortdurende nieuwe, zeer oorspronkelijke fantasieën en fantasmen zoekende en vindende spelende mens.

“De kleur, die onbedekte tinten zoals wij die in onze arrogante jaren zagen en wensten te zien, de frisse open blik op de dingen, zij doen ons hunkeren en ook wel hopen dat niet alles verloren is, niet alles naar de hondenkloten is.” En ook dit laatste is van allergrootste importentie, en maakt dat Raphaël een schepper van bijzondere proporties is. Raphaël De Bois brengt ons troost door schoonheid die een vreugdevolle grim, een frisse humorvolle ironie in zich met zich mede draagt.

Raphaël De Bois stelde reeds tentoon in ICC Antwerpen, Zoo Antwerpen, Fabrik ’88, Kasteel van schoten, Metro ’89 Antwerpen, Hessenhuis Antwerpen, Jordaenshuis Antwerpen, Kunst+ Rotterdam, Jettie Brussel, Imelda galerij Knokke, Mareterra Eeklo, kunstbeurs Den Haag, Kunsthallen Kortrijk, Museum voor Schone Kunsten Gent, Bis-art Oostende, Kunstbeurs Amsterdam AAF (galerij Artcezar), Beukenhof-Phoenix tuintentoonstelling Kluisbergen, Kunst en Kader Veldhoven  Cobra tentoonstelling, Kunstbeurs Pulheim-Keulen, De Beeldenstorm  Roosendaal…

Als beeldhouwer probeert Raphaël De Bois zijn beelden altijd een beetje positieve energie te geven.

raphael.debois@telenet.be 
 Praktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd
genre

Extra

Steenstraat 10, 2180 Ekeren