MOORD

Wie heeft de programmator omgebracht?

Veel mensen denken dat het kasteel momenteel gesloten is wegens coronamaatregelen. Niets is minder waar! Het gebouw is verzegeld omdat er tijdens de afbouw van de laatste tentoonstelling een gruwelijke moord gepleegd werd. Niemand minder dan onze geliefde programmator Donald Van Eyck werd op mysterieuze wijze van kant gemaakt.

In het politieverslag lezen we dat het slachtoffer omstreeks 17.30 uur nog levend werd gesignaleerd op de zolder. Daar zou hij nog een gesprek hebben gehad met een van de deelnemende kunstenaars. Concreet waren er op dat moment nog 9 personen aanwezig. En gezien de veiligheidscamera aan de voordeur alle passanten registreert, moet een van deze aanwezigen de dader zijn. De conciërge, die ten alle tijden binnen kan, wordt ook verdacht.

Gezien de lokale recherche in het duister blijft tasten, doen we beroep op de Ekerenaar om deze zaak mee op te lossen. Wie heeft de moord gepleegd? Welk wapen heeft de moordenaar gebruikt? En in welke kamer heeft het misdrijf effectief plaatsgevonden?

Het juiste antwoord kom je te weten door middel van een avontuurlijke wandelzoektocht in park Hof De Bist.

~ VERDACHTEN ~

Fernand Verstrepen ~ directeur
Fernand is een echte bon vivant. Naast kunst en cultuur geniet Fernand van goed eten en drinken. Wat weinig mensen weten is dat Verstrepen al jaren kampt met een drankprobleem. Door het verplaatsen van heel wat activiteiten stond hij de laatste tijd erg onder druk. De secretaresse liet in haar getuigenis ook verstaan dat de programmator op het punt stond zijn baas aan te geven bij de integriteitscommissie.
Lucy Alderweireld ~ secretaresse
Jawel, zus van sterspeler Toby Alderweireld, werkt sinds enkele jaren in het cultuurcentrum als baliemedewerker. Alderweireld is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Kort na haar aanstelling had ze een passionele relatie met de programmator. Maar wegens onuitgesproken redenen liep de affaire stuk. Sinsdien is de sfeer op de werkvloer te snijden.
Ad Völler ~ kunstenaar
Kunstenaar en curator van dienst. Het is geen geheim dat de uitwerking van deze tentoonstelling niet van een leien dakje liep. Van bij aanvang lagen Völler en de programmator zwaar in discussie over de scenografie. Na afloop blijkt dat zijn kunstwerken werden overschaduwd door werk van andere kunstenaars. Werd Völler in zijn ego gekrenkt en heeft hij de controle verloren?
Dirk Van Steenkiste ~ technieker
Door wijziging van de coronamaatregelen werd de planning van techniek voor de 3de keer plots gewijzigd en vielen er tal van opdrachten samen. Voor de technieker was deze tentoonstelling er teveel aan. Tegen zijn wil in, stond de programmator erop dat er ook nog eens een groot slotfeest zou komen. Getuigen hebben Dirk voor het laatst gezien met een boormachine in de backstage.
Vanessa Brakel ~ fotograaf
Portretfotografe Vanessa Brakel maakt momenteel furore in binnen- en buitenland. Voor de opmaak van de uitnodiging maakte ze foto’s van alle kunstwerken. Er ontstond een ruzie omdat de programmator de foto’s – zonder toestemming van Brakel – vroegtijdig op de website publiceerde. Maar zou je voor zoiets door het lint gaan?!
Marita Martynowski ~ barvrouw
Vrijwilliger en barvrouw van dienst. Marita is de vrolijkheid zelve, maar tijdens de finissage kwam ze heel nerveus over. Heeft zij mogelijks vergif gedaan in het champagneglas van Donald? Of was het glas eigenlijk bedoeld voor de directeur, waarmee Marita al jaren woorden heeft? Ter info, er werden eerder al banden aangetoond met de Russische maffia.
Patrick Bossuyt ~ boekhouder
Als hoofd van de administratie is Patrick Bossuyt geen onbesproken figuur. Al jaren lopen er tal van rechtzaken tegen hem over gesjoemel en geldverduistering. De ochtend van de misdaad hadden hij en de programmator nog een felle discussie over het jaarbudget. Wist de programmator teveel?
Marcella Sanctorum ~ operazangeres
De finissage werd opgeluisterd door een concert van Marcella Sanctorum. Door een technisch misverstand liep heel haar optreden in duigen. Dat de mezzosopraan in alle staten was, was duidelijk, maar zou ze in staat zijn de programmator te wurgen met een verlengkabel?
Mike Bontinck ~ jogger
Park Hof De Bist wordt ook gretig gebruikt door sportliefhebbers. Mike Bontinck heeft niets met het cc te maken. Integendeel, hij haat alles wat daar georganiseerd wordt en is ondertussen vaste klant bij de klachtenlijn. Vooral openlucht events en tentoonstellingen met  ongebruikelijke objecten verstoren zijn wekelijks ritueel. Wat deed hij trouwens in het gebouw op het moment van de misdaad?
Christophe Van Der Berght ~ conciërge
Als gebouwbeheerder is hij verantwoordelijk voor het afsluiten en controleren van de ruimtes. Op de avond van de misdaad was Van Der Berght niet aanwezig. Maar hij kent het gebouw van binnen en van buiten en is de enige die weet hoe je de beveiligingscamera manipuleert.

~ MOORDWAPEN & DOODSOORZAAK ~

Keukenmes / neergestoken
Theaterspot / verpletterd
Verlengkabel / gewurgd
Laptop / hoofd verbrijzeld
Boormachine / schedel doorboord
Polonium-210 / vergiftigd

~ KAMER ~

Hal
Zaal oost
Zaal west
Bar
Kantoor
Podiumzaal
Backstage
Zolder
Refter

SPELREGELS

Download het deelnameformulier en print het af.

Respecteer de maatregelen, speel dit spel met je bubbel of met maximum 4 volwassenen. Voorzie warme kledij en stapschoenen. Kies een gepaste speurders-outfit en vergeet vooral je balpen niet. 

1) De zoektocht start aan de trap van kasteel Hof De Bist, Veltwijcklaan 252, 2180 Ekeren.
2) Noteer je naam, contactgegevens en bedenk een naam voor je team van speurders. 
3) Wandel in de richting van de brasserie en volg het parcours aangegeven op het formulier.
4) Op je pad krijg je foto’s te zien van zaken die geen betrekking hebben tot de misdaad.
5) Kruis ze af op het deelnameformulier. Je kan de oplossing zowel digitaal als op papier doorgeven.
7) Tips kunnen zowel links als rechts van het pad verschijnen.
8) Van zodra je zeker bent van het moordscenario, vull dan je antwoord in.

Wie heeft de moord gepleegd?  Met welk wapen is de moord gepleegd?  In welke kamer werd de moord gepleegd?  
Hij of zij die deze drie vragen kan beantwoorden is de winnaar van dit spel.

Bij deze doen we nogmaals een warme oproep naar de Sherlock Holmes onder ons. Wil je de zoektocht extra spannend maken, kom dan bij valavond en breng je zaklamp mee!

 

Praktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd
genre
locatie
  • Park Hof de Bist
  • Veltwijcklaan 252
  • 2180 Ekeren

Extra

Download daarom het deelnameformulier rechts bovenaan en druk het af. Heb je geen printer, gebruik dan je smartphone of haal het formulier af in Bibliotheek Driehoek.

Voorzie warme kledij en stapschoenen. Kies een gepaste speurders-outfit en vergeet vooral je balpen niet. Respecteer de maatregelen, speel dit spel met je bubbel of met maximum 4 volwassenen. Hou voldoende afstand van andere teams.