LAP… Gezien het virus nog altijd actief aanwezig is, blijft 'afstand houden' en 'contacten beperken' onze hoofdopdracht. Voor veel mensen is dit helemaal niet eenvoudig in deze donkere dagen. Om een beetje meer verbondenheid te creëren, lanceerde kunstenares Veerle Van Rossom, geboren en getogen in Ekeren, een uniek initiatief. LAP! is een sociaal-artistiek project dat buren met elkaar verbindt zónder fysiek contact. Concreet vragen we bewoners om een hemd, trui of T-shirt mee te brengen. Uit ieders kledingstuk wordt een lapje gehaald ter hoogte van het hart en in de plaats daarvan komt een bedanklapje. Vervolgens worden de kledingstukken terug aan de respectievelijke eigenaars bezorgd. 

De deelnemers worden geportretteerd of nemen een selfie van zichzelf in het kledingstuk. Alle foto's worden samengebracht op de website van het cultuurcentrum, zo ziet iedereen met wie ze allemaal in verbinding staan. Hoewel er geen daadwerkelijke samenkomst plaatsvindt, ontstaat er toch een ontmoeting. Het bedanklapje is het fysieke bewijs dat symbool staat voor de herinnering die men normaal gesproken aan de ontmoeting zou overhouden. Telkens wanneer je het kledingstuk draagt, denk je aan de ontmoeting die nooit heeft plaatsgevonden. Daarnaast is het ook een grote DANK U aan elkaar om (letterlijk) even afstand te houden en de maatregelen te volgen.

Textielkunstenares en costumière Van Rossom bundelde alle ontvreemde lapjes tot een vlag. Een vlag, het symbool voor eenheid en gezamenlijke strijd. Bovenal verwijst deze vlag ook naar een moment, een eindpunt. "Ze zal ons helpen uitkijken naar het moment waarop deze gekte weer voorbij is, waarop we weer samen kunnen vieren. We hijsen de vlag zolang het nodig is. En wanneer de lockdown en contactbeperkingen voorbij zijn én men weer voluit bijeen mag komen, wordt de vlag feestelijk  neergehaald en plechtig gestreken. Hopelijk snel, maar een concrete datum gaan we nog niet prikken!"


Praktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd
genre

Extra

Tot eind februari 2021 hebben we lapjes ingezameld. Het eindresultaat wappert momenteel aan de gevel van kasteel Hof De Bist.

Gezien de huidige maatregelen, kunnen we nog geen datum voor het slotfeest prikken.

Via www.pelske.com krijg je een mooi overzicht van alle deelnemers.