©Jokke

Erfgoeddag 2019

Retrospectieve glaskunstenaar Eduard Van Rompuy en verdwenen ambachten

Tijdens de 19de editie van de Erfgoeddag staan vervlogen ambachten in de kijker. Welke technieken schuilen er achter deze vaak zeldzaam geworden beroepen? Wie kent er nog een kunstsmid, glasblazer, ganzenvanger, bezembinder, klompenmaker of mandenvlechter? Erfgoeddag is hét moment om de geschiedenis, de rijkdom en diversiteit van de technieken en vaardigheden te vieren.

TENTOONSTELLING
Samen met Heemkundig Documentatiecentrum Mariaburg zetten we het oeuvre van kunstglazenier Eduard Van Rompuy in de kijker. Van 10 tot 18 uur ben je welkom in Wijkcentrum Mariaburg waar je niet alleen glasramen kan bewonderen, maar eveneens prachtige tekeningen en schetsen van de hand van Van Rompuy. Via onuitgegeven foto's en documenten wordt het leven van deze minzame kunstenaar geëvoceerd. Daarnaast wil het Heemkundig Documentatiecentrum ook aandacht vestigen op enkele andere verdwenen ambachten. Destijds bevonden zich heel wat diamantslijperijen: industriediamant Van Hoof, Gedstouwers, De Wint, Wildiers, Lauwers en Temst. Ook smeden Van Hooydonck, Bolens en Cornelissen waren er heel actief. En juweliers-horlogemakers Clinckx en Matthee blijven in het geheugen van de oude wijkbewoners gebrand. Ook zij 'maakten het' en krijgen aandacht op deze tentoonstelling. Wie wil, kan ook inzage krijgen in de collectie, boeken en tijdschriften raadplegen, oude postkaarten kopen, alsook de vroeger uitgegeven boeken en brochures van een aantal wandelingen tegen een gunstprijs aanschaffen.

RONDLEIDING
Tussen 15 en 16 uur kan je deelnemen aan rondleiding in de kerk van Mariaburg. Gids Ludo Van Bouwel geeft duiding over de glasramen van de Mariaburgse glazenier die boven de rechter zijdeur en in de weekkapel zijn aangebracht ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de kerk (1986). Reserveer alvast een plaatsje via https://mariaburg.be/.

DEMO 'GLAS IN LOOD' door Marleen Lippeveld
Wil je meer weten over het ambacht zelf? Marleen Lippeveld toont u de knepen van het vak.Beginnen met het maken van een ontwerp, verknippen van het patroon, glas snijden, lood zetten, solderen, aanbrengen van de kit en het reinigen. De vormgeving is hedendaags, het brandschilderen gebeurt op traditionele wijze maar met een eigentijds toets.

GRATIS RECEPTIE MET LIVE MUZIEK
Karen Peeters en Isabelle Matthyssens studeerden beiden aan het Lemmensinstituut te Leuven en vormen samen Harpduo Karisa. Dit duo concerteerden ondermeer in De Arenberg, de kapel van het Elzenveld, de Priorij van Corsendonck. Karen is leerkracht harp aan de muziekacademie van Lier en Isabelle doceert aan de muziekacademies van Ekeren en Schoten.Eric Gerstmans componeerde voor hen de “Harp Rock Suite” waarvan in samenwerking met het ensemble “Héliotrophe” een album werd uitgebracht. Momenteel maken Karen en Isabelle ook deel uit van het Flanders Harp Quartet.


Praktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd
genre
prijzen
  • gratis
locatie
  • Wijkcentrum Mariaburg
  • Van de Weyngaertplein 38
  • 2180 Ekeren-Mariaburg

Extra

ERFGOEDDAG 2019
10 tot 18 uur | Tentoonstelling 
14 tot 16 uur | Demo 'glas in lood'
15 uur | Rondleiding 'glasramen'
16 uur | Receptie met harpduo Karisa
Gratis toegang