astronaut

Wist jij dat Rubens een buitenverblijf had in Ekeren?

Rubens was in zijn tijd niet alleen de belangrijkste, maar ook een van de meest succesvolle kunstenaars van Europa. Daarom kon hij zich twee buitenhuizen veroorloven. In 1627 koopt hij het Hof van Ursel ten noorden van Antwerpen, grondgebied Ekeren. Op het schilderij ‘Het Slotpark te Ekeren’ (olieverf op paneel) zien we een parkachtig landschap voor een kasteel, waar jongeren zich aan het amuseren zijn. Deze personages links worden meestal geïdentificeerd als Rubens en zijn tweede echtgenote Helena Fourment.

Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is hét moment bij uitstek om een programma uit te werken rond Barok in Ekeren.

In samenwerking met Antwerpen Kunstenstad maakte beeldend kunstenaar Denie Put een collectief kunstwerk The Grid voor de Ekerse Kasteelfeesten. De voorbereidingen vinden plaats in kasteel Hof De Bist. Tijdens de tentoonstelling Barok Vandaag! kan je het atelier bezoeken en de verschillende onderdelen van het modulair werk in detail bekijken. In de andere ruimtes van het gebouw kan je werk bewonderen van lokale kunstenaars die zich lieten inspireren door de barok.

Barok Vandaag! omvat The Grid, een installatie van Denie Put, Charline Tyberghein, Pieter Jennes, Lysandre Begijn, Lenny Wuyts en Soetkin Verslype, alsook individuele werken van Barbara Bervoets, Peter Kempenaars, Alvine Snurr, Christel De Vrij, Katelijne Dierckx, Margot Klingenberg, Mandy Flebus, Leo Van Hullebusch, Annie Janssen, Robert De Beukelaer, Kim Meulemeester en Stef Van Eyck.

Voor de opening van deze expo vroegen we niemand minder dan The Valerie Solanas. Met hun grillige songs, die doen denken aan Captain Beefheart, Morphine, The Doors en Nick Cave, wist deze Antwerpse band een unieke stem te verwerven in het Belgische muzieklandschap. Satire, verwijzingen naar marginale genres als sciencefiction en horror, jazz, spoken word en avant-garde mengen zich met grootstedelijke melancholie. Kortom, een band met een smoel en een bijzonder karakter: soms ontroerend, soms opbeurend, soms duister en elusief.
De bevreemdende live-paintings van kunstenaar Bert Lezy zorgen daarenboven voor een eigenzinnige performance-touch. Kom meegenieten van de magische wereld van The Valerie Solanas!

Openingsfeest met The Valerie Solanas: Night People


Praktisch

Extra

openingsfeest: donderdag 4 okt 2018 om 20 uur (optreden + receptie)
expo: vr 5 t.e.m. do 18 okt 2018