Landschapschilderen

masterclass Nils Verkaeren

In juli en augustus 2022 verbleef Nils Verkaeren opnieuw in Colombia, waar hij in zijn ‘open lucht atelier’ – boven op bergen, langs rivieren, in open vlakten, 
in de jungle – werkte aan een dertiental grote schilderijen. Het was de derde keer dat hij terugkeerde naar Zuid-Amerika, waar hij opnieuw in de 
ban raakte van het dwingende landschap en van de drie bergen in het Oosten van Colombia, de Cerros de Mavicuri.

Voor Nils Verkaeren is een atelier niet de ideale werk plaats: als ‘buiten’ kunstenaar is hij het liefst in direct contact met de natuur. De natuur – altijd veranderend, altijd in beweging – fascineert hem: hij probeert de energie van de omgeving vast te leggen in schilderijen op groot formaat en op kleine paneeltjes. Nils Verkaeren schildert niet wat hij ziet, hij beleeft wat hij schildert. Dit maakproces creëert een zekere spanning in de kunstenaar, een rusteloosheid die zijn schilderijen een stevige dosis dynamiek verschaffen – het beeld is nooit statisch maar, net als de natuur, altijd in beweging. Zelfs letterlijk, Verkaeren gaat op pad met canvas en verf, dwars door het landschap heen, tot aan de toppen van de bergen waarop hij schildert. Zo beweegt de kunstenaar voortdurend tussen canvas en realiteit, en is er niet alleen sprake van een dialoog met de natuur, maar ook van een zekere versmelting – een eenwording met de natuur, in optima forma.

Nils Verkaeren is dus gepassioneerd door landschapschilderen op bijzondere locaties en (liefst) in extreme omstandigheden. Tijdens deviering 150 jaar Hof De Bist begeleidt hij een workshop in het schilderen van het parklandschap. Na een inspirerende inleiding verspreiden de deelnemers zich over het park en gaan ze de hele namiddag aan de slag.

Heeft werken in de buitenlucht invloed op het werk van Nils Verkaeren? De kunstenaar bevestigt onmiddellijk. Hij heeft ruimte en buitenlucht nodig. Zodra het weer het toelaat, trekt hij de deur van de studio achter zich dicht en zoekt de natuur op. Tijdens een van zijn vorige expedities geraakte de kunstenaar gefascineerd door het boek 'Walden', een meesterwerk uit 1845 van Henri David Thoreau. Het was een openbaring voor de kunstenaar. Bijna 200 jaar geleden waarschuwde deze dichter-filosoof de mensheid al voor de gevolgen van de ratrace en ecologische gevolgen. 

Gefascineerd door de inhoud van het boek stelde Verkaeren zijn eigen 16-puntenmanifest op om zijn werk vorm en bestaansreden te geven:
- Vind een huis in het bos.
- Zorg dat dit huis ver genoeg van de buitenwereld ligt.
- Zorg dat het aan een meer ligt.
- Leef zonder elektriciteit, gsm en wifi.
- Blijf er minstens een maand. 
- Haal alles uit elke dag.
- Sta op bij het krieken van de dag. 
- Alvorens een licht ontbijt te nuttigen, geniet van een wandeling.
- Koop op voorhand je voedsel. Koop alleen wat nodig is en vermijd dierlijke proteïne.
- Sluit de dag af met een wandeling en luister naar de geluiden van de natuur.
- Ga met de kippen op stok.
- Hou je avonturen bij in een dagboek.
- Zorg dat je naast een geschreven dagboek ook een schetsdagboek hebt.
- Schilder op panelen tijdens een regenbui in de namiddag.
- Schilder zes doeken als een samenvatting van de tijd die je doorbracht in het landschap.
- Wandel tweemaal per week naar de stad, maar blijf er niet langer dan nodig.


Of de kunstenaar deze levenswijze dagelijks toepast laten we in het midden. Begint het bij jou te kriebelen, aarzel niet en schrijf je in voor de masterclass.

Ben je gewoon benieuwd, kom gerust op voorhand al eens een kijkje nemen. Verkaeren is reeds vanaf 8 juni aanwezig en op donderdag, vrijdag en zaterdag kan je hem zelf aan het werk zien.

Praktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd
genre

Extra

Tijdens de maand juni maakt kunstenaar Nils Verkaeren enkele impressies van het park. Je kan de evolutie van zijn werk doorlopend bewonderen in een glazen atelier. Op zaterdag 24 juni 2023, geeft hij een matserclass 'landschapschilderen'.

Vooraf reserveren verplicht.

Praktisch
- Veldezel, olieverf, canvas en overig materiaal zelf mee te brengen.
- Een minimum aan basistechniek schilderen wordt verondersteld.
- Plaatsen zijn beperkt tot 30 personen, snel zijn is de boodschap!
- Eet- en drinkmogelijkheden aan het kasteel.
- Aanvang 14 uur aan het kasteel, einde rond 17 uur. 
- Prijs: 20 euro (koffie en drankje achteraf inbegrepen)
- Inschrijven via knop bovenaan.