Nils Verkaeren schildert, beweeglijk en springlevend als de natuur zelf. Daarom vertoeft hij ook graag in ateliers in de open lucht, sterker: de hele wereld is zijn atelier én zijn canvas. Verkaeren is een stadsmens in hart en nieren. Hij houdt van eten, muziek, uitgaan en mensen… maar vindt ook rust – en contempleert graag – in het groen: van stadspark tot de jungle, en van Antwerpen tot de toppen van de Cerros de Mavicuri in Colombia.

Nils Verkaeren is een ‘action painter’ in de letterlijke zin van het woord. Voor hem is schilderen actie, iets fysieks, iets openbaars. En het landschap schildert zelf ook mee, komt zelf ook mee in actie als de schilder zich een weg baant door de natuur: op die wijze opgelopen krassen, strepen, scheuren en gaten maken het werk gelijk tweedimensionaal. Zoals ook de randen van het canvas – waar vaak de oorspronkelijke oranjebasis laag nog zichtbaar is – behoren tot het totale doek. Alles is schilderen, schilderen is alles.

Van 8 juni tot 30 juni zal Nils Verkaeren onder de noemer ‘The Show Must Go On’ live schilderend te bewonderen zijn in park Hof De Bist te Ekeren, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van dit bijzondere park. Hij zal er drie dagen in de week – donderdag, vrijdag en zaterdag – schilderen, en werken aan zes doeken van twee meter bij anderhalve meter, die gezamenlijk één werk zullen vormen van twee meter hoog bij negen en halve meter breed – een eigenzinnige, zeer persoonlijke deconstructie van het park, samengebald in één monumentaal schilderij.

Het werk is indachtig de titel én een work in progress én een doorlopende show: de expositie begint bij de eerste penseelstreek en eindigt op de laatste dag met de voltooiing van het werk. In het kader van 150 jaar Hof De Bist zal de kunstenaar, die opgroeide in Kapellen en omstreken, enkele impressies maken van park Hof De Bist. Tijdens de maand juni 2023 kan je de evolutie van zijn werken op de voet volgen in een glazen atelier ter hoogte van de vijver.

Wees welkom!


Praktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd
genre

Extra

In het kader van 150 jaar Hof De Bist maakt kunstenaar Nils Verkaeren gedurende de maand juni 2023 enkele impressies van het park.

Op donderdag, vrijdag en zaterdag kan je hem fysiek aan het werk zien.

Er wordt warm weer voorspeld. Afhaneklijk van de temperatuur gaat hij aan de slag. Soms heel vroeg, gedurende de voormiddag, soms 's avonds laat... Het zal een avontuur op zich zijn zijn om hem te vinden. Tussendoor kan je de evolutie van zijn werk steeds bewonderen in zijn glazen ateliers.

Tijdens de viering 150 jaar Hof De Bist, op zaterdag 24 juni 2023, geeft Nils Verkaeren een matserclass 'landschapsschilderen'. Vooraf reserveren verplicht.

Op donderdag 29 juni 2023 vertonen we de documentaire 'Presence of a Mounatin' in het kasteel.