Let Us Compare Mythologies

Vladimir Moszowski

De ouders van Vladimir Moszowski ("1949), groeiden beiden op in de voormalige Sovjet-Unie, Oekraïne. De apocalyptische transformatie van een hele beschaving – de Stalinisatie, de Grote Hongersnood, de Tweede Wereldoorlog – en de deportatie naar de stalags van Duitsland en hun verbanning vormden de basis voor een nieuw leven. Emotioneel en fysiek getraumatiseerd, hebben deze ervaringen hun jeugd en hun voormalige communistische opvoeding omgevormd tot een creatie van een ‘Shangri-La’ met mythische proporties. Echte feiten die ze ooit hebben meegemaakt werden verweven in verhalen van schoonheid, heldendom en verlangen naar een ideale wereld.

Als kind en jongvolwassene voelde Vladimir Moszowski een verlies van identiteit, vergelijkbaar met ‘Stranger in a Strange Land’ van Robert Anson Heinlein. Al die feiten en verhalen hebben de kunstenaar ertoe aangezet tot het creëren van een parallelle wereld. Door therapie en het werken met zijn onderbewustzijn vond hij zijn weg door deze ‘passage’ naar zijn 'Leegte': Het verlies van identiteit transformeerde zich in de ‘Sublieme Leegte’, waar een dramatische uitvoering van identiteit, geschiedenis en fantasie kon plaatsvinden.

De schilderijen van Moszowski creëren een aparte wereld waarin hij elke rol kan spelen die hij wil, van identiteit, geslacht of leeftijd kan veranderen, situaties uit het verleden kan uitbeelden, ze kan herschikken en nieuwe kan creëren. De zoektocht naar identiteit is voorbij. Zijn ‘Sublieme Leegte’ is zijn identiteit. Iedereen heeft zijn of haar eigen mythen dus om zijn schilderijen te begrijpen hoeft de toeschouwer alleen maar 'Mythologieën te Vergelijken'.

Wat betreft zijn plaats in hedendaagse kunst creëert Moszowski zijn eigen "Grote Mythe" in plaats van alleen maar verhalen te vertellen in relatie tot politiek en samenleving in een specifieke niche.

Let Us Compare Mythologies verwijst naar de eerste dichtbundel van Leonard Cohen, gepubliceerd in 1956. Dit meesterwerk omvat 44 gedichten, geschreven tussen 1953 en 1956, zijn sterk beïnvloed door de literaire en filosofische bewegingen van de jaren 50, met name het existentialisme en de Beat Generation. Terugkomende thema’s zijn liefde, religie, dood en de zoektocht naar betekenis en identiteit. Cohen gebruikt in de bundel veel symboliek en metaforen, en hij maakt vaak gebruik van mythologie en Bijbelse verhalen om zijn ideeën uit te drukken. Hij combineert klassieke thema's met moderne uitdrukkingen en een eigentijdse stijl, waardoor de gedichten een tijdloze kwaliteit hebben.

Deze tentoonstelling is een iniatief van 252 cc in samenwerking met ARTandADVICE.

Praktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd
genre

Extra

De tentoonstelling loopt van 1 tot 30 juni 2023 en is gratis te bezoeken van woensdag tot en met zaterdag van 14 tot 17 uur. 

Op donderdag 1 juni vindt er om 17 uur een preview plaats in aanwezigheid van de kunstenaar. Reserveer vooraf als je de rondleiding wil volgen.

Tijdens de viering 150 jaar Hof De Bist op zaterdag 24 juni zijn er ook twee rondleidingen gepland in aanwezigheid van de kunstenaar. Opgelet, plaatsen beperkt, dus reservatie aanbevolen via de knop bovenaan.