Dirk Wendelen heeft doorheen de jaren verschillende opleidingen gevolgd, namelijk meubelrestauratie en vrije grafiek. Hij is meubelrestaurator op zelfstandige basis en zijn vaardigheden en talenten kwamen goed van pas in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis te Brussel, waar hij ondermeer een sarcofaag heeft onderzocht. Niet enkel restaureert hij meubilair, maar ook antiek en kunstwerken.


Daarnaast staat Dirk ook bekend voor zijn kunstenaarschap omtrent het maken van tekeningen en marqueterie. Marqueterie is een vorm van inlegwerk waarbij verschillende delen als een legpuzzel op elkaar aansluiten. Deze techniek werd vaak, in de late 17e en 18e eeuw, toegepast in luxe meubilair. Wendelen maakt hierbij houten gesloten dozen, houten sculpturen als het ware. Het heeft een rustgevende en prachtig uitgepuurde eenvoud. “Het doet dromen, het geeft inspiratie en doet verlangen naar verre reizen, naar ontdekken van andere culturen.”

Zowel het teken- als inlegwerk zijn het resultaat van zorgvuldig en met eindeloos geduld “laag op laag op laag op laag” gestapelde beelden. Als een soort van puzzel waarvan de verschillende stukken enkel nog op de al voorbestemde plaatsen moeten worden gelegd. “Bij het zien van deze werken zijn er een aantal mooie en waardevolle woorden genoteerd: authentiek, verrassend, boeiend, soms speels, met (zwarte) humor.”
 

Praktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd
genre

Extra

Pastorijveld 15, 2180 Ekeren