Erfgoeddag | Beestig!

Beestige verhalen van straffe gasten

Elk jaar openen erfgoedorganisaties hun deuren rond een specifiek thema. Dit jaar staat het dierenrijk in de kijker. Van werkpaard, schoothond tot en met de grote boze wolf, de ekster op de galg, de eerste zwaluw, de zwarte weduwe of de immer naarstige houtworm: op zondag 23 april komt u ze gegarandeerd tegen. Voor en achter de schermen.

In Ekeren iets doen rond dé Gans, het Gansrijden, zou té voorspelbaar zijn. Samen met Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders en Documentatiecentrum Mariaburg zijn we op zoek gegaan naar enkele unieke verhalen.

Apekot
Zo ontsnapte er in 1939 meer dan 30 apen ter hoogte van het station van Ekeren. Wie, wat, waar zult u zich afvragen? In de Statiestraat was ter hoogte van nummer 15 'Villa Hindustan' gelegen, eigendom van Muhammed Houssein ‘Henry’ Obed. Deze handelaar in exotische dieren stond op het punt een verzending apen naar de statie te brengen. Door ongelukkige omstandigheden was een van de kooien geopend, waardoor een 30-tal apen terug de vrije natuur verkozen. Met de nodige hysterie bij de aanpalende buren tot gevolg. Meer details over deze hilarische apenhistorie kom je te weten tijdens de tentoonstelling.

Tarzan, de leeuwentemmer van de Bist
Wist u dat er ooit een leeuwentemmer in Ekeren woonde? Dick Van De Wal, geboren in Friesland, kreeg op 14-jarige leeftijd de microbe te pakken en startte zijn carrière als circusheld. Als temmer van meer dan 20 roofdieren reisde hij de wereld rond. Van Moskou tot Barcelona, Hollywood en Peking. Tijdens zijn avonturen verloor hij arm en been. Door zijn opvallende verschijning stond Dick ook jaren model in Academie Noord. Sommige mensen herkennen hem misschien nog als bankzitter in de Bist waar hij menig voorbijganger aansprak en verhalen vertelde over de gloriedagen van weleer.

Heb je zelf nog foto’s, tekeningen, verhalen over Tarzan of Obed, aarzel niet om ons te contacteren via cultuurantenne.ekeren@antwerpen.be. Heb je andere interessante informatie over Ekerenk na je ook contact opnemen met het Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders via noorderpolders@antwerpen.be.


Een initiatief van het district Ekeren in samenwerking met Documentatiecentrum Mariaburg, Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, FARO, Natuurpunt en 252 cc. Met specifieke dank aan Luc Briessinck, Ludo Van Bouwel, Guido Staes, Ad van Oeffelen, Patrick Gijs, Jo Van Bouwel, Willy Van de Velde, Josette Fabry en peter Kempenaers voor hun inhoudelijke bijdrage.


Praktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd
genre
prijzen
  • gratis
locatie
  • Wijkcentrum Mariaburg
  • Van de Weyngaertplein 38
  • 2180 Ekeren-Mariaburg

Extra

De tentoonstelling is doorlopend te bezoeken van 10 tot 17 uur. Om 14 uur start er een wandeling naar villa Louise. Onderweg ontdekt u nog veel meer dierenverhalen in deze wijk.