GROOTE OORLOG

Ekeren Andernach tijdens de Eerste Wereldoorlog

Tentoonstelling over Ekeren en Andernach tijdens WO I

vr 10 nov 2017 tot za 9 dec 2017

Voor België leek de Eerste Wereldoorlog aanvankelijk veraf, maar ook vanuit Ekeren vertrokken in 1914 heel wat vrijwilligers om hun land te dienen en veranderde het straatbeeld in deze regio drastisch. Je krijgt het verhaal vanuit het standpunt van Ekeren en dat van Andernach.

Openingsfeest "Okkupationsgebiet"

Duits salon met muziek en paardentram

vr 10 nov 2017 - 18.00 uur

Tijdens de vernissage van de tentoonstelling Ekeren tijdens de Eerste Wereldoorlog schetsen we de sfeer van de oorlogsjaren en transformeren we kasteel Hof De Bist tot Duits kwartier. Het orkest Chronophone, DJ Butsenzeller en een paardentram met oorlogsverhalen maken de avond compleet.

Straatnamen van oorlogsslachtoffers

Tentoonstelling over gesneuvelden WO I

za 11 nov 2017 tot ma 11 dec 2017

Enkele dappere soldaten keerden niet terug van het front. Na de oorlog werden er verscheidene straten genoemd naar oorlogsslachtoffers.Documentatiecentrum Mariaburg verzamelde informatie over deze gesneuvelden en tijdens de maand november kan je bij elk straatnaambord meer uitleg lezen.

Fort Ertbrand, 2017.

Kunstinstallatie ter ere van August Clinckx

za 11 nov 2017

Samen met Stef Van Eyck realiseerde beeldend kunstenaar Christine Clinckx een kusntwerk in park Hof De Bist die symbool staat voor de verdedigingsforten. En dit ter nagedachtenis van haar grootvader August Clinckx.

Aanvallen!

Het verhaal van Ward van het 13de

do 16 nov 2017 - 14.00 uur

Ward Ceulemans heeft Alzheimer en denkt dat hij terug soldaat is in ‘14-‘18. Zijn liefje Ida 'Anderland' Dergent vluchtte toen naar het Engelse Birtley. Het verhaal van Ward van het 13e naar de roman Aanvallen! van Roland Bergeys, is de ontroerende liefdesgeschiedenis van zijn grootouders.

Groote Vrouwen

de Hoorakelbende Brasschaat

do 23 nov 2017 - 20.30 uur

Er wordt gezegd dat achter iedere grote man een sterke vrouw staat. De Groote Oorlog van ’14 – ‘18 werd niet enkel door de mannen gevoerd. De soldaten werden ondersteund door vrouwen – groot of klein, jong of oud. Hun authentieke verhalen worden verteld tijdens dit aangrijpende theaterstuk.

Cultuur aan Tafel

Vluchtelingen van toen en nu

vr 24 nov 2017 - 19.00 uur

Oorlog is jammer genoeg van alle tijden. Cultuur aan tafel is letterlijk een initiatief om mensen op een laagdrempelige manier te laten proeven van verschillende culturen. Deze avond zoomt in op vluchtelingen van toen en nu.

Michel Verkempinck

Aperitiefconcert in het kader van de Groote Oorlog

zo 26 nov 2017 - 11.00 uur

Gitarist Michel Verkempinck liet zich inspireren door de oorlog en maakte een soundtrack. Hij brengt een hedendaagse reactie op de gruwel van de oorlogsjaren. Ondersteund door foto’s en filmbeelden combineert hij elektrische en klassieke gitaar. Een unieke belevenis!

Expeditie Ekeren / Ertbrand

In de ban van Fort Ertbrand

zo 26 nov 2017 - 14.00 uur

In 1914 lag de grens van Ekeren anders en hoorde de wijk Hoogboom bijvoorbeeld nog tot het grondgebied Ekeren. Ekerenaars hebben ook mee gebouwd aan Fort Ertbrand. We gaan letterlijk op expeditie en bezoeken enkele restanten uit de oorlog.

Het Groote beleefparcours

Spelend leren voor kinderen van 10 tot 12 jaar

za 2 dec 2017 - 10.00 uur

Dit najaar staat in 252 cc een gratis doe-parcours rond de Eerste Wereldoorlog aan waarin spelen en leren mekaar vredevol omarmen.

Het Groote beleefparcours

Spelend leren voor kinderen van 10 tot 12 jaar

zo 3 dec 2017 - 10.00 uur

Dit najaar staat in 252 cc een gratis doe-parcours rond de Eerste Wereldoorlog aan waarin spelen en leren mekaar vredevol omarmen.

Dichter en dichter

Geert Buelens en Charles Ducal

zo 3 dec 2017 - 11.00 uur

Jonge dichters en hun helden. Mensen van vlees en bloed brengen hun papieren woorden tot leven. Wie inspireert wie? Laat je verrassen met poëtische ontmoetingen op een zondagvoormiddag. Wij zorgen voor het aperitief!

Ca ira

Avant-garde in Antwerpen en Eeckeren anno 1920

do 7 dec 2017 - 20.30 uur

Kunsthistoricus en auteur Johan Pas neemt je mee naar de woelige jaren 20 en verduidelijkt de reacties van kunstenaars uit Antwerpen en Europa op het geweld van de eerste wereldoorlog.