Our great Mr. Haendel

Voordracht door Jos Meersmans

Auteur en verteller Jos Meersmans (°1951), studeerde musicologie aan de KULeuven en was tot zijn pensionering eind 2011 leraar muziekgeschiedenis en algemene muziekcultuur aan het Stedelijk Conservatorium van Leuven.
Jarenlang was hij medewerker van BRT 3, Radio 3, nu Klara. Hij heeft zich in de jaren tachtig en negentig ingespannen voor het herstel van het Leuvens Orgelpatrimonium en reist sinds 1983 rond in Vlaanderen en Nederland, eerst als klavierspeler, nadien als verteller in vele honderden optredens.

Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van de secretaris van G.F. Haendel, Johann Christoph Schmidt. Bijna veertig jaar was hij de persoonlijke secretaris van wellicht de meest getalenteerde musicus die Engeland ooit gekend heeft. Na in zijn geboorteland furore gemaakt te hebben veroverde hij Italië: Venetië, Firenze, Rome. De Romeinse geestelijkheid is zo onder de indruk van zijn muziek dat ze de protestant Haendel smeken om katholiek te worden! Later wordt Londen zijn definitieve verblijfplaats. De opera kleurt er zijn leven. Intriges met castraten en primadonna’s zijn niet van de baan. Uiteindelijk vindt hij met The Messiah voorgoed de weg naar de spirituele wereld van het oratorium.

Een organisatie van Neos Ekeren met steun van 252 cc.


Praktisch

afbeelding a-kaart afbeelding moeilijkheisgraagd
genre
prijzen
  • standaardtarief: 4 euro
  • kassatarief: 6 euro
  • Kansentarief: 2 euro
  • gratis voor Neos-leden