Façader | Mozes Mosuse & Ines Bodlovic

Matters presenteert straat-canvas

Ekeren. Een buitenwijk.

Een kader aan een muur. Eén enkel straat-canvas voor artiesten om zich te uiten. Elk werk zal enkel tijdelijk te zien zijn en verdwijnen onder het volgende werk. Net zoals de tijd die voorbij gaat en zoals het publiek dat passeert. Net zoals de huidige pandemie, welke ook zal verdwijnen en vervangen worden door een volgende gebeurtenis en ons mogelijk geraakt of geprikkeld heeft om de dingen anders te bekijken. Daarom brengt Façader de artiest naar buiten, op een veilige manier. Een verademing voor jonge, moderne kunstenaars en hun drang om te creëren, te communiceren, op elkaar in te werken en de bezoeker mogelijk te raken of te prikkelen.

Het gebouw, de voormalige apothekerswoning, getekend door architect Jo Van Bouwel, vormt een licht-brutalischtische en statische achtergrond voor het canvas, waardoor een zekere ruwe context wordt voorzien. Elke maand nodigt eigenaar en bezieler Roald Duchateau een andere artiest uit (inclusief lokaal talent). Vanaf 1 juni 2020 kan je het eerste werk "A Pharmacy And An Ant Eater" bewonderen van de hand van Gilles Dedecker.

Gilles Dedecker is geboren te Gent (1993), woont in Torhout en heeft vrije grafiek gestudeerd aan de PXL-MAD School Of Arts in Hasselt (2014-18). “In mijn werk is er altijd een spel tussen figuratie en abstractie. Zo ontstaan alle beelden op basis van associaties die gelegd worden met de omgeving waarin ik vertoef. Ze worden gekenmerkt door absurditeit en plezier. Dat vind je ook terug in mijn titels. Die vormen een houvast en geven je net genoeg informatie om naar het beeld te kijken. Voor dit werk heb ik mij laten inspireren op het gebouw zelf met z’n vroegere functie als apotheek. Verder maken erlenmeyers, pillen en een miereneter hun intrede bij façader.”

Programma
juni – Gilles Dedecker
juli – Dennis Deckx
augustus – Isabelle Letutour
september – Annelies Rasker
oktober – Mozes Mosuse & Ines Bodlovic
november – Kenson
december – Sofie Coreynen

in de pers

gva - Straatcanvas in Mariaburg geeft kunstenaars weer mogelijkheden, miereneter bijt de spits af

EKEREN - Cultuurcentrum 252cc gaat verder met zijn alternatief cultuuraanbod. Dinsdag startte het project Façader, een straatcanvas door Matters, een organisatie die haar intrek heeft genomen in de voormalige apotheek in de Leopoldlei 103 in Mariaburg.

Praktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd
locatie
  • Condo
  • Leopoldlei 103
  • 2180 Ekeren

Extra

Façader is een initiatief van Matters met ondersteuning van 252 cc.

Het werk is vrij te bezichtigen van op de stoep, maar voorbijgangers mogen tot met hun neus tegen werk komen en zelfs aanraken.

CONTACT
Matters
Condo, Leopoldlei 103
roald@thematters.be
www.facebook.com/facader