©Jokko

Café Den Boterham

Ekeren volgens Takako Hamano

Het rijke Ekerse erfgoedverleden spreekt tot in de verre uithoeken van de wereld tot de verbeelding. Japans-Nederlandse kunstenares Takako Hamano bezocht het dorp voor een groepstentoonstelling, maar werd zo geprikkeld dat ze zich helemaal in de verhalen van Ekeren verdiepte. Takako brengt een verfrissende kijk op lokaal erfgoed: van de legende van Flora tot café Den Boterham. Gewapend met een notitieboek en een tomeloze interesse trok ze Ekeren rond op zoek naar oude verhalen en getuigenissen. Het resultaat wordt tentoongesteld in een eigenzinnige installatie in het kasteel.

Takako: “In mijn werk gebruik ik vaak ingebeelde elementen. Toch probeer ik ervoor te zorgen dat iedereen iets herkent uit zijn of haar persoonlijk leven. Bij de start van mijn onderzoek in Ekeren had ik als het ware een koekendoos vol met leuke items zoals het beeld Flora, de Oude Landen, jan Moretus en het Plantin Moretus Museum, het Hof Van Ursel… Tijdens verder onderzoek viel mijn oog op een unieke plek namelijk Café Den Boterham. Gedurende verscheidene bezoeken tussen 2018 en begin 2019 heb ik verscheidene verhalen en beelden verzameld over dit legendarische café wat het centrale thema werd van mijn installatie. Een aantal elementen heb ik opgenomen in het werk, sommige heb ik weggelaten, andere elementen kwamen in mij op en heb ik toegevoegd."

Takako: “Het resultaat is een installatie op de zolder van kasteel Hof De Bist. Het werk omvat een boekwerk geïnspireerd op oude kalenders van weleer, met teksten samengesteld door mijzelf en Miek Hoekzema, aangevuld met maandelijkse inspiraties van Sui Sho, een animatiefilm met tekeningen en poëzie, alsook verschillende objecten in de ruimte die mijn persoonlijke indruk van Ekeren weergeven. Het geheel laat de toeschouwer stilstaan bij de relatie tussen elkaar, hun cultuur, de natuur, de alledaagse gebeurtenissen.”

Takako: “Café Den Boterham staat in het midden van het ‘Eiken Bosje’ en verspreidt herinneringen van mensen van vroeger en mensen van nu. Verhalen worden verteld, verhalen worden doorverteld. Dit project is in de eerste plaats opgedragen aan de bewoners van Ekeren.”


concept: Takako Hamano
tekst: Takako Hamano / Miek Hoekzema
stem: Richard Luyckx / Katleen De Vylder
techniek: Kris Van Der Borght / Patrick Baeck


Praktisch

vlieg afbeelding afbeelding a-kaart afbeelding moeilijkheisgraagd
genre
prijzen
  • gratis!

Extra

De installatie wordt feestelijk geopend op vrijdag 17 mei om 20.30 uur.
De tentoonstelling is geopend van dinsdag t.e.m. zaterdag tussen 14 en 17 uur.

De bijhorende publicatie wordt aan het onthaal te koop aangeboden voor 12 euro.